lördag 31 januari 2015

Föreläsning 2 Reflektion över filmen Behaviour

Uppgift: Gör ett val, presentation, motivation av ett val av film, utifrån Göteborgs filmfestivals katalogs utbud. En film som man skulle vilja gå att se. Beskriv filmen. Reflektera över valet. Varför? Motivera!


Filmtitel på Göteborgs Filmfestival: Behaviour
Originaltitel: Conducta (så den engelska titeln är felöversatt enligt min mening, den borde ha hetat Conduct - filmen handlar inte om beteende utan om uppförande ... )
Ursprungsland: Kuba
Produktionsår: 2014
Regi: Ernesto Daranas


Chala är en 11-åring med trassliga hemförhållanden och rykte om sig att vara en värsting bland skolans lärare och elever såväl som socialtjänsten och polisen. När dessa olika instanser fattar beslutet att ta honom ifrån sin missbrukande mamma och placera honom på en sluten ungdomsvårdsskola reagerar den tidigare klassföreståndaren Carmela starkt och ger sig i öppen konfrontation med myndigheterna och skolledningen.

Jag anser att filmen är höst angelägen för en (blivande) lärare att se - men egentligen även för en förälder eller för vuxna i allmänhet. Den tar upp ett antal lika tänkvärda som svårlösta (kanske olösliga) allmänmänskliga frågor och moraliska dilemman som det är alltför lätt att (omedvetet) blunda för och att fly från i vardagen. Vi är rädda om oss själva/våra barn/våra elever/vår organisation/vår socialgrupp/vårt samhälle/vår verklighet - men var går gränsen för hur mycket vi för egen vinning kan låta drabba de människor som lever utom kretsen? När är vi villiga att backa eller att medge att vi själva har fel? I det (osynliga) nätverk av normer, förväntningar och fördomar som genomsyrar ett samhälle är det som vuxen - och inte minst som lärare viktigt att kunna och våga se klart, att kunna undvika de förenklingar av omvärlden som gör att vi går miste om att se varje elever eller människa som en individ som i sin tur är färgad av omvärlden.

Vem har rätt att bryta mot sociala (outtalade) regler och överenskommelser? Vad är "dåligt uppförande" hos ett barn - och en vuxen - och vilka blir konsekvenserna av sätta en sådan stämpel på ett barn utan att se till hens bakgrund och livssituation? Läraren Carmela vänder uppochner på skolans och myndigheternas värld när går till strid för "värstingen" Chalas rätt att stanna i skolan. Vem är vuxen och vem är barn - barnet som tvingas växa upp med ett "vuxenansvar" för att familjen ska överleva eller den vuxna läraren som vägrar "uppföra sig"? Vad händer med förälderns roll/självbild när läraren eller myndigheterna har mer "rätt" än hen att uttala sig om/fatta beslut rörande det egna barnet - eller om förälderns eget liv? Chalas missbrukande mamma brottas med sin vuxenauktoritet och rädslan över sitt eget misslyckande när hon trots sonens uppmaningar om att lägga in sig för avgiftning fortsätter missbruka, och då hon trots att sonens tillvaro faller sönder fortsätter hävda sin rätt till att vara hans förälder.

Detta är dilemman som varje lärare (eller till olika grad även alla andra som har ett arbete där de befattar sig med människor) och varje förälder (eller de som har ansvaret för en annan människa/ett barn) tvingas grubbla över i livet - frågar vi inte får fly ifrån. Var slutar skolans/lärarens ansvar för eleven, var går gränsen mellan personligt/privat eller lärare/vuxen/medmänniska? På vilken sida står den som både är lärare och elev samtidigt? Hur uppmuntrar samhället till ett visst beteende för en socialgrupp eller en könstillhörighet och när kommer detta beteende i konflikt med hur eleven förväntas uppföra sig i (exempelvis) skolan? För läraren är frågan om att göra/inte göra skolan och barnens övriga livsvärld till skilda områden ständigt aktuell. Vad bör vi släppa in i skolan och hur kan vi integrera dessa båda områden i undervisningen? Hur kan vi påminna oss om att orka/våga se anledningen till att en elev beter sig som hen gör? Hur hanterar vi alla faror i barnets omvärld som växer i styrka både när vi talar om dem och när vi tiger om dem? Hur kan vi skapa dialog mellan barn/vuxen istället för den vuxnes monolog? Hur kan vi skapa dialog mellan hem/skola? Vilka erfarenheter har just barnen men inte (längre) vi vuxna? Hur långt är vi villiga att gå och vad är vi som lärare/vuxna villiga att riskera för att hjälpa eleven - kan vi riskera vår egen tillvaro och kan vi till och med bryta mot lagen? Det hela pekar fram till frågan: Vad är lärarens/skolans/samhällets/de vuxnas uppdrag gentemot eleven/barnet? Vilken typ av skola/samhälle vill vi egentligen ha? Vad innebär det att barn/vuxen och elev/lärare är jämlika och vad kan vi vinna/förlora på att sträva mot en sådan jämlikhet?

Möjligheten till att möta alla dessa (och många fler) funderingar genom en hoppfull men ändå realistisk film som snarare ställer frågor än levererar präktiga moralkakor eller snyggt färdigpaketerade svar gör Behaviour till en film jag gärna rekommenderar andra att gå och se - och att diskutera utifrån. Jag tror att de allra flesta kan känna igen sig i och känna sig berörda av de ämnen som tas upp men kanske inte direkt har upplevt hur det är att ta striden själv - låt Carmela göra det för er och även Chala. Låt det börja här, med den här filmen. Sedan fortsätter vi utifrån var vi då befinner oss.



torsdag 29 januari 2015

Workshop 1 & 2 "Något du är totalt ointresserad av"

Föremål: En fickspegel som för mig symboliserade (skadlig) fixering vid det yttre/(människans) yta. Utifrån det gick tankarna till 1: vad en yta kunde vara, 2: vilken laddning ordet hade (för mig) och 3: hur ytor kunde användas i bild och i undervisning i allmänhet.


Förslag på övningar i undervisningen:

Övning 1: Pixelytor - Jag valde att arbeta med pixlar i det väldigt enkla ritprogrammet Ms Paint som ingår i alla versioner av Microsoft Windows vilket är ett medium jag i sig är ganska ointresserad av eftersom det lockar fram (den överkritiska) perfektionisten i mig, istället för papper och penna. Jag gjorde det även utan mus så det blev en massa duttande med fingret, (mestadels) tyst svärande och krävdes självbehärskning för att inte börja tugga på skärmen och strunta i att fullfölja det hela.
Fördelen med Paint var att kunna jobba i ett fåtal rena färger utan skuggor och variationer och att kunna göra ett antal kopior av basbilden som jag sedan kunde variera färger på för att skapa olika intryck av volym, form, struktur, storlek och associationer. Det blev tydligt hur olika jag uppfattar samma bild(yta) trots minimala förändringar - och i förlängningen vilka associationer bilderna väckte hos mig och vilket fack jag skulle vilja stoppar in den munbärande personen i. Övningen inbjöd till kritisk (själv)reflektion över (egna) normer och fördomar samtidigt som det var ett enkelt sätt att skapa olika resultat - för elever som inte "kan" rita (det vill säga, inte tror sig kunna rita "rätt") skulle man kunna utgå ifrån enkla mallbilder som de fick experimentera med genom färgläggning. Med mer avancerade bildmanipulationsprogram som Photoshop kunde eleverna även pröva att klistra in olika mönster och strukturer och se vad dessa gjorde med ytan. Det är också ett divergent arbetssätt där målet inte är uppnå ett visst bestämt resultat utan att utforska och reflektera.



Övning 2: Färgvariationer - Jag ritade en mall och prövade sedan olika färgkombinationer i Photoshop för att se hur ytan upplevdes. Här finns möjlighet att låta elever utforska kalla/varma, mörka/ljusa färger och kontrastfärger, enkla mönster och strukturer - och se hur dessa påverkar intryck, uppfattning av yta och volym, vad som framhävs (eller inte) i bilden eller vilka associationer dessa väcker. Hur ser en god karaktär eller en (o)modern ut i färgval? Hur vet man vem som tillhör en viss grupp? Hur skulle jag/eleverna (inte) klä mig/sig färgmässigt och varför..?
En variant på övningen vore att använda redan färglagda bilder eller fotografier från till exempel mode och reklam och byta ut färgerna digitalt - vilket både kunde göras till en konvergent och en divergent uppgift. Vidare kan eleverna även testa dessa metoder på föremål, rum, byggnader, landskap och mycket annat.


Övning 3: Dress up - Utifrån en neutral kroppsbas eller ett fotografi (av sig själv/någon annan) skulle man kunna rita egna kläder eller göra collage för att "klä upp" figuren på olika sätt för att skapa olika uttryck. Utgångspunkten kunde vara befintliga kläder från till exempel tidningar/magasin, reklam eller olika slags dräkter (jag bläddrade i några böcker om historiska dräkter på UB och föreställde mig hur man skulle ha uppfattat mig iklädd dem). Hur kläderna skapar en illusion av hur kroppen är formad kan också behandlas: Vilka mönster/färger gör att kroppen ser lång/kort eller bred/smal ut? Hur "skapar" man långa ben, en hög/låg midja, breda/smala axlar..?
Det gäller dock att bistå eleverna med ett någorlunda brett utbud av kläder och att inte framhäva vissa klädstilar som "rätt" för att så många som möjligt skulle känna sig inkluderade och intresserade.

Övning 4: Intryck av mig - Eleverna skulle kunna gestalta hur de tror att andra upplever dem utifrån deras yttre/yta genom bild, form, text och en blandning av dessa. Vad förmedlar mitt yttre? Hur vill jag uppfattas och gör jag medvetna val för att påverka detta? Grupparbeten och diskussioner skulle säkert kunna leda till många åsikter och insikter om det görs på en konstruktivt sätt.
Karikatyrer och avbildning med olika tekniker/stilar kunde vara ett sätt att lekfullt skapa mentala självporträtt istället för att förstärka (många av) elevernas övertygelse om att det gäller att kunna avbilda människor realistiskt och "korrekt" för att våga rita/måla (själv)porträtt. Hur ser mitt inre jag ut? Hur skulle jag vilja gestalta en konflikt mellan mitt inre och yttre jag, eller mitt faktiska yttre och hur jag/andra uppfattar det? Normer och fördomar såväl som (kropps)ideal kunde naturligt tas upp till diskussion och reflektion.

Övning 5: Intryck av andra - Vilket första intryck får vi av andra människor och vad skapar vi det utifrån? Frisyren, hårfärgen, klädval, märken och texter på kläder, accessoarer ... vad gör att vi stämplar någon som det ena eller det andra? Vad förmedlar gångstil, kroppsspråk, hållning..?
Övningen genomför bäst i en offentlig miljö med personer att betrakta som eleverna inte redan känner - ute på gatan, i parken eller i köpcentret. Jag gjorde en "budgetversion" genom att snabbt ögna igenom dagstidningar, kasta en blick på några personer som fanns fotograferade i dem och sedan lägga undan tidningen och direkt skissa upp mitt första intryck av hur personen var innan jag gick vidare till nästa bild. Sedan testade jag att enbart rita av enskilda yttre drag/föremål som jag speciellt uppmärksammade hos personer och funderade över vilka tankar dessa väckte hos mig.






Oj, vad detta blev ett överambitiöst inlägg - jag får satsa på kortade och enklare funderingar kring färre punkter i fortsättningen. (Slutsats.)

Inspiration: Mina tidigare animationer

Krossade drömmar eller En dag i skolan
My pride and joy~! [x <3 Jag var huvudansvarig tecknare. Grupparbete från 2014 12 18.
Gjord med cut out-teknik och manuell påläggning vilket krävde en del planering och teamwork. En film av lärarstudenter som nog kan avskräcka många barn från att gå i skolan ... hmm.
(c) Sara Magnusson-Carlos, Sofia Magnusson, Paulo Maldonado, Tin Mai och Martin Mahlberg.
Musiken fanns som tillval i filmredigerings-appen, heter "Swashbuckler" och är (c) sina skapare.



ODLA - en liten film om att gro
Tillägnades min förstaämnesklass (svenska) på ämneslärarprogrammet vid Göteborgs Universitet.
Stopmotion ritad i ArtRage med en Wacom Bamboo-ritplatta, första försöket till sådan animation.
Musiken fanns som tillval på YouTube och är (c) sina skapare.



30-sekunders film, tema: TID
Mitt första försök till animation och en av mina antagningsuppgifter då jag sökte till lärarprogrammet.
(versionen i svartvitt är en utskriven blädder-version på papper, äkta old school men funkade också)
 


Är stolt [: vill göra fler småfilmer.

Sist men inte minst så finns min nygjorda stopmotion Drömmar (från workshop 3) på YouTube nu.


onsdag 28 januari 2015

Workshop 4:a Serier Ponnypanik~!

Min serie utifrån berättelse av Hanna Markendahl. (tror jag?) [:
Färglagd i Adobe Photoshop.


 Utifall att serien är alltför förvirrande i sin brist på text, så kommer här handlingen i text:
Häst nr 1: "Varför ser jag så konstig ut? Jag är helt blå i ansiktet!" "Hjälp!" *skrik och panik*
Häst nr 1: "Jag vill inte vara att ansiktet ska vara blått, det ska vara rosa som resten av min kropp är..."
Häst nr 2 noterar att färgburken i hyllan innehållet precis rätt rosa färg - dags att måla!
Häst nr 1: "Ah~! Så nöjd!" Men varför glittrar det sådär om färgen..?
Häst nr 2 märker att burken inte innehöll någon vanlig färg ...
Utan LIVSFARLIG MAGISK SKOFÄRG!!
Fasa! Häst nr 1:s ansikte har förvandlats till en sko.
Sensmoral: Lek inte med magisk färg - och försök att inte vara alltför utseendefixerad. [:


Nu följer: Stafett-serier av mig, Malin Truedsson Kullendorff och Emma Bäcklund. [:





måndag 26 januari 2015

Workshop 3 Animation Stopmotion

Yes, Bloggers videokvalitet suger uppenbarligen ... ]:
UPPDATERING: Laddade upp filmen på min YouTube istället
för mindre suddighet: se den i HD (om din enhet klarar det), instruktioner nedan.





En liten filur på (ofrivillig) färd genom Drömlandet. [:

Fotograferad med: Canon PowerShot G1 X
Redigerad i: Windows Movie Maker för Windows 7

Ritad (och utsuddad) på en "svart tavla" i miniformat, med några ytterst förrädiska kritor.

Antal bilder i sekvensen: ca 380 st. [x

Sov (")gott("). [;

torsdag 22 januari 2015